Belçika’da bakanlara hükümeti eleştirme yasağı: ‘Sus ya da istifa’
Belçika Başbakanı Alexander De Croo tarafından hazırlanan ve bakanlar kurulu tarafından onaylanan ‘siyasi ahlak genelgesi’ ile kabine üyelerinin federal hükümetin aldığı kararları alenen eleştirmeleri yasaklandı. Buna göre bakanların önünde iki seçenek var: Ya hükümetin kararlarını eleştirmeyecekler ya da istifalarını sunacaklar.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Belçika’da onaylanan ‘siyasi ahlak genelgesi’, Yeşil Sol Parti Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter’ın Avrupa Göç Anlaşması’na yaklaşımı ve Başbakan De Croo’nun Avrupa Doğayı Restorasyon Yasası’na ilişkin. eleştirisinden sonra gündeme geldi. Bu nedenle hükümet, genel seçimlere bir yıldan az bir süre kala, hükümet içindeki ‘çatlak seslerin’ önüne geçmeyi hedefliyor.
BAŞBAKAN GENELGÜNEYİ GÜNDEME ALDI
Genelge, bazı bakanların Belçika Posta İdaresi’nden maaş aldığının ortaya çıkmasının ardından Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter tarafından gündeme getirildi. Yeşil Sol Parti üyesi De Sutter, bakanların görevleri süresince başka hiçbir kurumdan maaş almaması gerektiğini vurguladı. Başbakan Yardımcısı De Sutter, bakanların görevden ayrıldıktan sonra en az 5 yıl görev alanlarına giren şubelerde çalışmamalarını önerdi.
Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan genelgede ‘hükümet mensuplarının yalnızca kamu yararını gözetmesi, hiçbir ayrım gözetmeden vatandaşa hizmet etmesi, uygun ve saygılı davranması’ ifade ediliyor. Genelgede bakanların meclise her zaman dürüst, doğru ve eksiksiz bilgi vermeleri, çıkar çatışmalarına dikkat etmeleri ve görev süreleri dolduktan sonra hangi iş tekliflerini kabul ettiklerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.
‘KAMUDAN REDDİLER KABUL EDİLEMEZ’
Kabul edilen genelgede, hükümetin genel uzlaşı temelinde çalıştığına dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Hükümet tarafından önemli konularda tavır alındığında, bir hükümet üyesinin, kendi yetki alanına giren bir konu söz konusu olduğunda dahi, aleni çekinceler koyması hiçbir şekilde kabul edilemez… Temel itiraz karşısında bakanların önünde iki seçenek var; Ya hükümetin çizgisine uyarak olası kararları eleştirmekten kaçınır ya da istifasını sunar.”
Kamu yayıncısı VRT’yi bilgilendiren kaynaklara göre bu, koalisyon anlaşmasına göre hükümetin kendi içinde yazılı bir kuraldı. Ancak son aylarda karar dahilinde bazı görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Örneğin, Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, Belçika hükümeti tarafından pekiştirilen Avrupa Göç Anlaşması’nı sert bir şekilde eleştirdi. De Sutter, Başbakan De Croo’nun Avrupa Doğa Restorasyon Yasası’nın bazı nedenlerinin şimdilik durdurulması önerisine de tepki gösterdi. Bu nedenle Başbakan De Croo, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde bakanların kamuoyunda tartışmasını engellemek istiyor.
“ŞİMDİ KONUŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAYAN BAKANLAR VAR”
Hükümet ortağı Yeşil Sol Parti’nin Eşbaşkanı Jeremie Vaneeckhout, Belçika Radyosu’na yaptığı açıklamada, bakanlar için “çeneni kapa ya da istifa” düzenlemesine katılmadığını söyledi. Bir iktidar üyesinin daha fazlasını istediğini ya da her şeyin farklı olması gerektiğini söyleyebileceğini vurgulayan Yeşil Sol Parti lideri, “Artık ifade özgürlüğü olmayan bakanlar var. Yaşamak istediğimiz demokrasinin bu olduğunu düşünmüyorum” dedi.