Haber

Artvinli Fırıncı İbrahim Ağlar: “Zam istediğimizden 3-4 ay sonra gelen zam, maliyet artışıyla karşılaştırıldığında bize bir şey oldu…

UĞUR İSTANBUL

artvin Ardanuç 35 yıldır İstanbul’da fırıncılık yapan İbrahim Ağlar, “Ben bunu istiyorum. Zam istediğimizde zammı 3 ay, 4 ay sonra değil, zamanında alacağım. Zaten ihtiyaç var” dedi. Zam için ama zamanında alamadığınız zam nedeniyle, maliyetlerin artmasıyla birlikte aldığımız zam da ortadan kalkıyor.” “Ve bize hiçbir şey kalmadı. İnanın her gün çalışmamıza rağmen ödemelerimizi yapmakta zorlanıyoruz. Bu ay ödemelerimi nasıl yapacağımı merak ediyorum” dedi.

artvin Ardanuç Türkiye’de fırın esnafı, mayıs ayında aldıkları zam sonrasında odun, un, maya, tuz ve susuzluk fiyatlarındaki artışa rağmen ekmek ve simit fiyatlarının aynı kalmasına tepki gösterdi. Fırıncı İbrahim Ağlar, “Bakın bir çuval susamın fiyatı 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında olduğu için ucuza simit satma şansımız yok. Vatandaş bir ekmeğin bir simide eşit olduğunu söylüyor ama vatandaşlar bunu yapıyor” dedi. Doğrusunu bilmiyorum. Artık ona susam demiyoruz, altın tozu diyoruz.” Maalesef bu şekilde değerlendiriyoruz” dedi.

“YURT DIŞI GİDERKEN İŞLER AZALIYOR”

İbrahim Ağlar şunları söyledi:

“35 yıldır fırıncılık yapıyorum, daha önce Bursa’da, Arhavi’de, Artvin’de, şimdi ise Ardanuç Pişirmeye devam ediyorum. Ardanuç’un şartları malum, yaz gelince canlanıyor, kışın gurbetçiler gidince işler azalıyor ve bu yıllardır böyle devam ediyor. Şöyle söyleyeyim, yaz ve kış ortasında kışın işlerimizde yüzde 40 civarında bir azalma oluyor. Bildiğiniz gibi masraflarımızda hiçbir şey değişmedi ve tabi ki yine masraflarımızı karşılamamız gerekiyor ama sadece un değişmiyor ama bahsettiğim gibi diğer masraflar değişmiyor.

“EKMEKLERİMİZİN FİYATI HALA AYNI”

Masraf kalemlerimiz çalışanlar, odun, un, maya, tuz ve elektrikten başlıyor ve geçen ay elektriğe 8 bin lira ödedim. Biliyorsunuz odun fiyatlarındaki artış, un fiyatlarındaki artış ortada. Mayıs ayı itibarıyla undaki indirim kalktı ve Mayıs ayı itibarıyla toptan un alımımız 500 yüz lirayla başladı şimdi 620 lira ama o dönemde ekmek satış fiyatlarımız sekiz buçuk liraydı şimdi de ekmeğimiz fiyat yine aynı. Maya fiyatlarına baktığımızda eskiden kutu başına 360 liraya maya alıyorduk ama şimdi kutu 500 lira oldu ve ekmeğin fiyatı da yine aynı. Eskiden kilosu 800 liraya odun alıyorduk, şimdi kilosu bir buçuk liraya odun alıyoruz ve ekmeğin fiyatı yine aynı. Dolayısıyla tüm bunlardan dolayı çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Aynı zamanda ilçemizde de bu var, tüm ülkemizin sorunu olmasına rağmen personel sıkıntısı yaşıyoruz ama evet yaz kış aynı işçileri çalıştırıyorsunuz. Kışın işleriniz kötü diye çalışanlarınızı işten çıkaramazsınız ve dolayısıyla maliyetler bizi sıkıntıya sokuyor, bu konuda yaşadıklarımız ortada, buna bir çare lazım.

“TALEP YAPTIKTAN SONRA 3-4 AY SONRA ZAM ALABİLİRİZ”

Fırıncının aldığı artış da sorunlu. Daha önce Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na zam talebimizi ilettiğimizde ilçe kurulu toplanıp fiyatı belirliyordu. Artvin’e verilecek, sonra zamlarımızı alacaktık ama şimdi zamları Artvin ilçesine, Artvin’den de Ankara’ya gönderiyorum. 3-4 ay sonra fiyatlarımızı artırıyoruz. Geliyor ama biz zam talebinde bulunduktan aylar sonra aldığımız zam, maliyetlerdeki artışla birlikte eriyip gidiyor. Eskiden veresiye un alıyorduk, artık o da bitti, hepsini nakit alıyoruz, artık parayı bile un geldikten sonra alıyorlar. Birkaç ay önce unu göndermeden önce parayı alıyorlardı ama artık un geldikten sonra en az on günlük bir ödeme süresi uygulamaya başladılar.

“ARTIK SUSUNA ALTIN ​​TOZU DİYEYORUZ”

Simit fiyatlarımız yüksek olunca satışlarımız düşük oluyor ama yapacak bir şeyimiz yok. Bakın bir çuval susamın fiyatı 2 bin ile 2 bin beş yüz lira arasında olduğu için simitleri ucuza satma şansımız yok. Vatandaşlar bir somun ekmeğin simide eşit olduğunu söylüyor ancak vatandaşlar gerçeği bilmiyor. Artık ona susam demiyoruz, altın tozu diyoruz, maalesef o kadar değer veriyoruz. Altın tozu fiyatları çok arttı, çuval 2 bin 500 lira. Benim istediğim, zam istediğimizde zammı sadece 3 ay ya da 4 ay sonra değil, zamanında alacağım. Aslında bir ihtiyaç var ve siz artış istiyorsunuz ama zamanında alamadığınız zam nedeniyle, maliyet artışıyla birlikte aldığımız artış da eriyip gidiyor ve elimizde hiçbir şey kalmıyor. Yetkililerden öncelikli talebimiz una indirim yapılması, bu yapılamıyorsa en azından fiyatların sabitlenmesi. Şunu da söylemek isterim: Esnaf ve Sanatkarlar Odası fiyatlarımızı belirlerken bu kurulda bir fırıncının görüşünün dikkate alınmasını rica ediyoruz. Fırıncı, fırıncının yaşadığı sorunu biliyor ve fırıncının alacağı artışı biliyor. “Sabah 5’te eve geliyorum, akşam 8-9’da eve dönüyorum ve bunu bir iki gün değil, her gün rutin olarak yapıyorum ve öyle bir zaman geliyor ki ödemeleri yapmakta zorluk çekiyorum ve Bu ay ödemelerimi nasıl yapacağımı merak ediyorum.”

Kaynak: ANKA / Yerel

gulyali-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu